Το διαστημόπλοιο Ροζέτα (Rosetta) της ESA και ο κομήτης 67P/Churyumov–Gerasimenko

________________________________________________________
Ραντεβού με έναν κομήτη!

H προσεδάφιση του διαστημικού οχήματος διερεύνησης Philae της Rosetta επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) 12/11/2014 - 18:03 ώρα Ελλάδας (EET).


Το σημείο προσεδάφισης του διαστημικού οχήματος διερεύνησης Philae της Rosetta όπως το φωτογράφησε από απόσταση 40 μέτρων, η κάμερα του Philae κατά την κάθοδό του στον κομήτη 67P Churyumov–Gerasimenko. 
Photo credit: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR

_________________________________________________________

Η Ροζέτα (Rosetta) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που συνάντησε έναν κομήτη (6/8/2014) σε απόσταση 405 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, και κινούνται πλέον μαζί προς το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα με ταχύτητα 55.000 χιλιόμετρα την ώρα περίπου.


Εικόνα του κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko από την κάμερα OSIRIS του διαστημοπλοίου Rosetta της ESA.(Photo: ESA. European Space Agency. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS)

Ο κομήτης 67P/Churyumov–Gerasimenko κινείται σε ελλειπτική τροχιά 6,5 ετών γύρω από τον ήλιο που στο απώτατο σημείο της, ως προς τον Ήλιο, φθάνει πέρα από τον πλανήτη Δία, και στο κοντινότερο σημείο της σε μια θέση ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και της Γης. Η Ροζέτα θα τον συνοδεύει για πάνω από ένα χρόνο, καθώς θα ταξιδεύει προς τον Ήλιο, και στη συνέχεια κατά την επιστροφή του προς τον Δία.

Το ταξίδι προς στον κομήτη ξεκίνησε με την εκτόξευση της Ροζέτας το 2004.
"Μετά από δέκα χρόνια, πέντε μήνες και τέσσερις ημέρες ταξιδιού προς τον προορισμό μας, γυρίζοντας γύρω από τον ήλιο πέντε φορές και διανύοντας 6,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, είμαστε πανευτυχείς που ανακοινώνουμε τελικά πως «είμαστε εκεί»," λέει ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν, Γενικός Διευθυντής της ESA.

_________________________________________________________


Απεικόνιση της πορείας του διαστημικού σκάφους Rosetta της ESA, ώστε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko

Ο κομήτης που τραγουδάει!


Ο κομήτης 67P φαίνεται να εκπέμπει ένα «τραγούδι» υπό τη μορφή ταλαντώσεων στο μαγνητικό του πεδίο, το οποίο κατέγραψαν τα όργανα της Ροζέτας. Tραγουδιέται στα 40-50 millihertz, πολύ κάτω από την ανθρώπινη ακοή που αντιλαμβάνεται ήχους με συχνότητες μεταξύ 20 Hz και 20 kHz. Για να καταστεί αυτή η μουσική ακουστή από το ανθρώπινο αυτί, οι συχνότητες έχουν αυξηθεί κατά ένα συντελεστή 10.000 περίπου.
http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/11/the-singing-comet/
_________________________________________________________

Ο κομήτης άρχισε να αποκαλύπτει την ταυτότητά του, καθώς η Ροζέτα τον προσέγγιζε.
Η μέση θερμοκρασία του είναι  -70 º C περίπου.
Η επιφάνειά του είναι σκοτεινή και σκονισμένη, και όχι καθαρή και παγωμένη.
"Η άφιξη στον κομήτη είναι πραγματικά μόλις η αρχή μιας ακόμα μεγαλύτερης περιπέτειας, με μεγαλύτερες προκλήσεις που ακολουθούν στο μέλλον, καθώς μαθαίνουμε πώς να λειτουργούμε σε αυτό το άγνωστο περιβάλλον, πώς να μπούμε σε τροχιά και, τελικά, πώς να προσεδαφιστούμε", λέει ο Συλβάν Λοντιό, διαχειριστής των επιχειρήσεων του διαστημικού σκάφους Rosetta της ESA.

Το διαστημόπλοιο Ροζέτα (Rosetta) της ESA σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko (γράφημα).

Η Rosetta είναι η πρώτη αποστολή διαστημικού οχήματος που θα μπεί σε τροχιά γύρω από τον πυρήνα ενός κομήτη και που θα στείλει μια συσκευή - Philae - να προσεδαφιστεί στην επιφάνειά του με σκοπό τη μελέτη της σύστασης και των ιδιοτήτων του. Θα είναι επίσης το πρώτο διαστημόπλοιο που θα ακολουθήσει έναν κομήτη στην πορεία του προς το εσωτερικό ηλιακό σύστημα, και θα καταγράψει το πώς μετασχηματίζεται από τη θερμότητα και την ακτινοβολία του Ηλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την αποστολή της Ροζέτα και για διαρκή ενημέρωση και οπτικό υλικό επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της ESA - http://www.esa.int/ESA - όπου υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της ελληνικής γλώσσας (http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece).

________________________________________________________
Διαβάστε στο TV Πρόγραμμα:
________________________________________________________
Virgin Galactic: Τουρισμός στο Διάστημα
Μόνο 249.999 $ για μια βόλτα 2,5 ωρών στο διάστημα!
________________________________________________________
________________________________________________________

Δείτε στο TV Πρόγραμμα:
ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ
ΑΡΘΡΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΤΕΧΝΗ

________________________________________________________